Cairnterrieri-info

Vuodesta 1998  minulla on ollut ilo omistaa tämän rodun edustajia ja kaikki huomioni rodusta perustuvat omakohtaisiin kokemuksiin. Varmasti löytyy myös täysin toisenlaisia cairneja kuin minun koirani.

Cairnterrieri on pieni suuri koira. Rotantappajan ego on on piilotettu pörröisen turkin ja lempeiden silmien taakse. Kaikesta suloisuudestaan huolimatta asuu cairnissa taistelutahto, vahti- ja saalistusvietti. Tämä silittämättä siisti  terrierirotu polveutuu samoista esi-isistä kuin esim. valkoinen länsiylämaanterrieri, skotlannin- ja skyenterrieri ja sillä on yhteisiä piirteitä näiden rotujen kanssa. Näennäisesti pieni ja sylikoiraksikin sopivan näköinen ja kokoinen terrieri on kuitenkin kaikkea muuta kuin sohvakoriste; temperamenttinen, omapäinen ja herkästi syttyvä. Toki siitä huolellisella lellittelyllä saa myäs sylikoiran, mutta sen taistelutahtoa on vaikea nujertaa. Onnellisin on cairnterrieri, joka raivokkaan oravajahdin jälkeen sukeltelee autuaana ojanpohjalla, turkki täynnä heiniä ja takiaispalloja!

Cairn sopii hyvin perheeseen jossa ei takerruta pikkuseikkoihin, sillä cairn on hyvin suurpiirteinen koira, joka tarttuu jokaiseen toimeen, mutta suorittaa loppuun vain murto-osan. Esimerkkinä palloleikki, joka on saalistusviettiselle rodulle intohimo: palloa lähdetään noutamaan, mutta matkalla koira huomaa lentävän vaahteranlehden, joka on siepattava mukaan, sitten pikkulintu pyrähtää lentoon metrin päästä ja sen perään on ilman muuta loikattava. Lopputuloksena ylen onnellinen terrieri kipittää luoksesi (tai olet pyydystänyt sen oveluudella) suussaan pallo, vaahteranlehtiä ja linnunsulkia. Rohkea ja rämäpäinen cairn ei myöskään epäröi  hypätä kolmen metrin korkuiselta laiturilta veteen tai hyökätä ohiajavan rekka-auton paripyörien perään, jos siltä tuntuu.

Vahtikoiran ominaisuus tulee esille haukkumisena, eli kaikki mikä ei kuulu cairnin reviirille on haukuttava pois. Olen kuullut huhuja cairneista, jotka eivät hauku, mutta en ole koskaan tavannut sellaista. Toki haukkumista voi yrittää hillitä koulutuksella, mutta kokonaan sitä ei pysty kitkemään.

Cairn on fiksu ja nopea oppimaan – agility on oiva laji ketterälle rodulle. Jääräpäisyys tekee mutkia matkaan eli ihan MM-tasolle ei kannata tavoitteita laittaa, mutta cairneja kilpailee jo agilityn ylimmässä kolmosluokassa, joten potentiaalia läytyy. Jäljestys ja luolametsästys tuovat rodun alkuperäiset ominaisuudet parhaiten esiin.

Karkeakarvaisesta, nypittävästä terrieristä ei lähde juuri karvaa, mutta se on trimmattava ainakin kahdesti vuodessa. Turkki pysyy parhaiten kunnossa, kun sen kampaa joka toinen päivä, eikä pese shampoolla kuin tosi tarpeen tullen. Kotikoiran voi jokainen nyppiä itse, siihen ei tarvita muuta kuin sormet. Näyttelytrimmaus on syytää teettää trimmausliikkeessä tai koirasi kasvattajalla.

Tämä rotu ei välttämättä opi sisäsiistiksi siinä missä isommat rodut, erityisesti uros saattaa aikuisenakin lirauttaa merkkauspissat sisätiloihin ihan silloin kun sitä huvittaa. Nartut ovat hienovaraisempia, mutta niidenkin täydellisen sisäsiisteyden oppimiseen voi mennä kokonainen vuosi. Tämä on hyvin tyypillinen piirre matalajalkaisille terrieriroduille samoin kuin kääpiökoiraroduille.

Cairn on kaikkiruokainen ja harvoin allerginen.  Se on sopeutuva ja joustava koira, joka on helppo ottaa matkalle mukaan tai jättää hoitoon; se ei mäkätä tai lakkaa syömästä, vaikka olosuhteet muuttuvat. Cairn on uskollinen ja tavallaan myös yhden ihmisen koira. Vaikka se toimiikin koko perheen lemmikkinä, se valitsee yhden johtajan, jota se palvoo, yleensä sen, joka hoitaa ruokapuolen!  Se tulee toimeen loistavasti toisten koirien kanssa, ei yleensä haasta riitaa ja vaikka urosten kesken saattaa tulla murinoita, niistä harvoin kehkeytyy tappelu. Yleensä cairneja on perheessä kaksin kappalein – kun on ottanut yhden, on pakko saada toinen!

Cairn on pitkäikäinen ja terve rotu, 16-vuotias cairn ei ole harvinaisuus, joten 7-8-vuotiaana on cairn vasta parhaassa keski-iässä.

Mikäli päätit hankkia pennun rekisteräidyistä vanhemmista ja kasvattajalta joka on Cairnterrierikerho ry:n jäsen, varaudu pitkäänkin odotukseen; tämä rotu on hyvin suosittu ja pentua voi joutua odottamaan kauan.

Hyvä tietopaketti rodusta läytyy rotuyhdistyksemme sivuilta: Cairnterrierikerho ry